Synnytyksen jälkeinen aika eli postpartum

Synnytyksen jälkeinen aika eli postpartum - Onnen Taimi - Lahti

Hieman asiaa synnytyksen jälkeisestä ajasta eli postpartumista

Raskausaikana odottajan keho käy läpi suuren muutoksen, kohtu kasvaa noin viisinkertaiseksi alkuperäisestä koostaan kasvattaen sisällään uuden ihmisen tai useampia sekä kokonaan uuden elimen, istukan. Synnyttäjä avautuu niin fyysisesti, kuin henkisesti, tapahtuipa synnytys sitten alateitse tai sektiolla. Synnytyksestä seuraavat 3 kuukautta eli niin sanottu neljäs kolmannes, jota kutsutaan postpartum ajaksi on yhtä tärkeitä kuin kolme aiempaa kolmannesta, jolloin keho käy läpi yhtä suuria muutoksia kuin raskausaikanakin. (Nykytiedon mukaan postpartum voi olla hyvin paljon pidempikin aika) Tämä on ns. spontaania palautumisen aikaa synnyttäneelle. Kohtu supistelee alkuperäiseen kokoonsa, sisäelimet palautuvat omille paikoilleen ja hormonit kehossa muuttuvat radikaalisti. Riippuen siitä, miten synnytys on sujunut, synnyttäneellä voi olla myös eriasteisia repeämiä, tikkejä tai sektiohaava paranneltavana. Raskaus ja synnytys on jättänyt jälkensä kehoon sekä mieleen, eikä paluuta entiseen enää ole. Synnytystä seuraavat viikot ja kuukaudet ovat tärkeitä, ne luovat perustan uudelle elämänvaiheelle ja vaikuttavat merkittävästi koko loppuelämään.

Perinteisesti postpartum aikana perheelle annetaan rauhaa, mutta kuitenkin moni vanhempi kokee jäävänsä hyvin yksin kokemustensa ja uuden vauvan kanssa.

Synnytys on voinut olla traumaattinen kokemus tai imetys ei ota sujuakseen, lähellä ei ole ketään keneltä kysyä apua tai neuvoja. Kannattelua ja hoivaa synnytyksen jälkeiseen aikaan on kuitenkin saatavilla.

"Itsensä hoivaaminen ei ole luksusta,
se on välttämätöntä oman hyvinvointisi kannalta,
myös vauvan syntymän jälkeen."