Manuaaliset tekniikat

Käytän työssäni hierojana mahdollisimman monipuolisesti erilaisia manuaalisia tekniikoita, jotta hoitosi oli tehokasta ja samalla hellävaraista. Ideologiaani kuuluu se, etten koskaan aiheuta asiakkaalleni kipua, hieronnan kuuluu tuntua miellyttävältä. Jos lihakseen aiheutetaan liian kovaa kompressiota, alkaa se jännittyä ja tällöin on lähes mahdotonta saada aikaan positiivista hoitotulosta.

Klassinen hieronta

Klassinen hieronta on perinteinen hierontamuoto, jolla on tuhansien vuosien tausta. Siinä hyödynnetään perusotteita, joita ovat: sivelyt, pusertelut, täristelyt, hankaukset, taputukset ja ravistelu. Näillä muokataan kudosta ja vilkastutetaan aineenvaihduntaa. Se poistaa kipuja, rentouttaa lihaksia ja vilkastuttaa imunestekiertoa.

Myofaskiaalinen käsittely

Faskia on tiheästi hermotettu kolmiulotteinen sidekudosverkko, joka ympäröi kaikkia kehon rakenteita ja integroi kaikki kehon järjestelmät yhteen. Faskiat muodostavat kehossa pitkiä toiminnallisia sidekudosketjuja, jotka yhdistävät kehon eri osat toisiinsa. Faskian tehtävänä on toimia kehon tukiverkkona, joka antaa keholle ryhdin ja muodon. Sekä mahdollistavat voiman tuoton sekä monipuolisen ja joustavan liikkeen.

Faskia jaetaan karkeasti kolmeen tyyppiin, joilla jokaisella on omat ominaisuutensa. Ne kulkevat kehossa kerroksittain ja niiden kuuluu liikkua toistensa lomitse. Mm. Stressi, ylirasitus, asentovirheet tai arpikudos voi vaikuttaa faskioiden tiukentumiseen, jolloin liukuliike kudoskerrosten välissä heikkenee paikallisesti. Tämä aiheuttaa kiputiloja, epätasapainoa, jähmeyttä, nivelen rajoittuneisuutta sekä liikunnassa syntyvien vammojen riski kasvaa. Koska faskia ja lihakset ovat kosketuksessa keskenään, ei ole mahdollista hoitaa niitä erikseen.

Klassisen ja faskiahieronnan ero on lähinnä hieronnan syvyydessä. Klassinen hieronta hoitaa lihaksia faskian läpi, kun faskiahieronta pysyy enemmän lihasten pinnassa. Tämä ei tarkoita, että faskiahieronta pysyisi aina lähellä kehon pintaa. Kaikki faskian hoidot, myös pehmeimmät, voivat aiheuttaa kipua hierontaa seuraavien kahden päivän aikana. Suuri fyysinen rasitus liian pian hoidon jälkeen voi mitätöidä hoidon tuloksia.

Faskiaalista hoitoa käytetään kehon kiputilojen ja toimintahäiriöiden hoidossa. Tavoitteena on parantaa kehon liikkuvuutta, saattaa keho tasapainoiseen tilaan, hoitamalla lyhentyneitä tai jännittyneitä lihasketjua faskiaalinen hoito sopii kaikenikäisille vauvoista vanhuksiin. Hoito toteutetaan käsin, kitkalla tehtävällä hieronnalla, jossa ei käytetä rasvaa tai öljyä, mutta voidaan käyttää pientä määrää esim. faskia vahaa. Faskia hoito perustuu myofaskiaalisiin triggerpisteisiin sekä meridiaaneihin ja ajatukseen, että kehossa kaikki vaikuttavat kaikkeen. Tämän vuoksi hoidossa ei keskitytä pelkästään ongelma-alueen hoitamiseen vaan keho huomioidaan kokonaisuutena.

Imukuppihieronta

Imukuppihieronta on vanha kiinalainen hoitomuoto, jota käytetään hyvin monenlaisiin vaivoihin kuten lihashuoltoon. Imukuppihieronnassa ei tehdä haavoja, eli se on veretöntä ja kivutonta. Joskus käsittelyn jälkeen voit havaita ihon punotusta, mustelmia ja verenpurkaumia, mutta ne häviävät parissa päivässä. Hieronta suoritetaan perushieronnan apuna erikokoisilla kumisilla imukupeilla. Kun kuppi asetetaan oikein iholle, syntyy alipaine ja kupin alla oleva pehmytkudos vetäytyy kupin sisään. Kumikuppien käyttö mahdollistaa imutehon hallitsemisen sekä hoidettavan lihaksen ja kudoksen mukaan tarvittavan yksilöllisen alipaineen. Hieronta tapahtuu liu’uttamalla kuppia tai pitämällä kuppia paikallisesti kipupisteen päällä.  Imukuppihieronta on erittäin tehokas käsittely. Jo 15 minuutin imukuppihieronta vastaa jopa tunnin perinteistä hierontaa. Imukuppi hieronta sopii hyvin arpikäsittelyyn, sekä toimii myös faskiaalisen hieronnan rinnalla.

Pehmytkudos- ja nivelmobilisaatio

Mobilisoiva hieronta poikkeaa klassisesta hieronnasta siinä, että se kohdistetaan erityisesti niveliin sekä syvälle sijaitseviin pehmytkudoksiin kuten nivelkapseliin, nivelsiteisiin ja lihaksiin.

Niveltä liikutetaan ja samaan aikaan pyritään saamaan tehokas venytys niveleen ja nivelen yli meneville lihaksille. Mobilisoivalla hieronnalla pyritään vaikuttamaan nivelen liikeratojen parempaan ja laajempaan liikkuvuuteen ja sitä kautta pystytään ennaltaehkäisemään tulevien vammojen syntymistä. Hoidolla pyritään lievittämään kipuja, normalisoimaan nivelten liikelaajuus sekä korjaamaan virheasentoja.

Niveleen kohdistetulla hidasrytmisellä ja rauhallisella liikkeellä pyritään saamaan aikaan liukuminen nivelpintojen välillä. Syviin kudoksiin kohdistuvalla painevaikutuksella ja liikkeellä saadaan aikaan aineenvaihdunnan paraneminen ja kudosten venytys.

MET eli Liike-energia tekniikka

Selkärangan tai raajanivelten alentunutta liikkuvuutta voidaan hoitaa lihasenergiatekniikalla. Lihasenergiatekniikka on hellävarainen pehmytkudosmobilisaation tekniikka, jossa asiakas jännittää tahdonalaisesti määrättyä lihasta muutaman sekunnin ajan hierojan vastustaessa tätä liikettä. Jännityksen jälkeen lihas rentoutetaan, jolloin sitä voidaan venyttää. Jännitysvaihe voidaan toistaa muutaman kerran, jotta hoito vaikuttaisi mahdollisimman tehokkaasti.

Triggerpiste hieronta

Triggerpiste on erittäin herkkä / ärtynyt piste lihaksen sisällä olevassa tiukassa lihasäikeessä, mikä on herkistynyt kompressiolle, venytykselle tai kuormitukselle. Yleensä triggeri on noin herneen kokoinen, mutta se voi myös olla yhtä pieni kuin nuppineulan pää. Triggeri pitää lihasta jatkuvasti jännittyneenä. Useimmilla ihmisillä on kymmenittäin triggerpisteitä eikä niitä välttämättä huomaa jokapäiväisessä elämässä. Kivun lisäksi triggeriin liittyy usein heijastekipu lähialueelle. Triggerpisteitä voi syntyä mihin tahansa lihakseen. Kipua kuvataan tyypillisesti ”jomottavana” tai ”polttavana”. Kivun voimakkuus voi vaihdella kevyestä vakavaan kiputilaan. Kipu voi myös vaikuttaa hermokivulta. Triggerpisteitä voidaan hoitaa painallus-venytys tai pumppaavalla tekniikalla, sekä lihasta muokkaavalla käsittelyllä hieronnan yhteydessä. Kun triggeri on saatu hoidettua, myös kipu ja oireet helpottavat nopeasti.

Akupainanta ja vyöhyketerapia

Akupainanta eli akupunktiopisteiden stimuloiminen esimerkiksi peukalolla painamalla on juuriltaan vanhaa kiinalaista lääkintäperinnettä. Akupunktiosta poiketen akupainannassa ei lävistetä ihoa, joten akupainannan soveltuvuutta itselle on riskitöntä ja turvallista kokeilla. Painannan ei kuulu tehdä kipeää! Painannan avulla pyritään tasapainottamaan energian virtausta meridiaaneissa eli energiakanavissa. Akupisteitä on olemassa satoja ympäri kehoa. Pisteitä, joihin itse ulottuu, löytyy esimerkiksi jalkateristä, sääristä ja käsivarsista.

Vyöhyketerapia eli refleksologia perustuu vanhaan kansanlääkintätietoon. Vyöhyketerapiaa on dokumentoidusti käytetty jo 5000 vuotta sitten.

Vyöhyketerapia tarkoittaa useimmiten sormilla painamalla tehtyä hierontaa. Hieronta kohdistuu kehon hoitoa tarvitseville heijastealueille. Heijasteet jakautuvat keholle vyöhykkeittäin, joiden mukaan hoito on saanut suomenkielisen nimensä. Vyöhyketerapia perustuu ihon pinnalla näkyviin tai iholla tuntuviin heijastealueisiin. Ihon pintaa käsittelemällä voidaan hoitaa ihon alla olevia kehon alueita, myös sisäelimiä ja hermostoa.

Käytän vyöhyketerapeuttista hierontaa ja akupainantaa pääasiassa synnytystä stimuloivassa hoidossa.

Pintalämpö hieronnan tukena

Lämpöhoito voi vähentää lyhytaikaisesti äkillistä tai pitkittynyttä kipua ja parantaa toimintakykyä. Käytän lämpöä sitovia lämpöpakkauksia hoidoissani tai lämpöpatjaa tarvittaessa hieronnan tukena.